Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Home About Me Beauty Travel Pet Recipe

22 April 2012

dugaan buat Pavlova..nice first try~


HUH!
dari semalam lagi aku tak sabar sangat nak buat resipi ke-3 aku...dan hope BERJAYA macam selalu dan seumpanya..PAVLOVA...yes! dessert yang aku suka sangat..tapi aku tak pernah try buat sendiri..aku pernah try makan jek..super duper delicious! seriusly..dan aku terima hidayah nak buat the awesome dessert tu...

aku pun taip kat window pakcik Google nak carik resipi pavlova ni..bace-bace resipi die..cehhh!! senang jek ni...bahan-bahan semue dah ada kat dapur rumah..esok jugak aku buat...dalam fikiran aku..aku dah terbayang-bayang pavlova hasil air tangan sendiri..he he he..


dengan bantuan adik aku..aku pun memulakan kerja-kerja mengasingkan telur kuning..hanya guna telur putih sahaja dan gula kastar..dua bahan ni kena pukul sampai berkilat dan jadi macam cream...kat dapur..mesin pemutar kek dah rosak..ye la dah lame punye...so nak tak nak..aku guna la tangan..pukul bahan-bahan tu guna pemukul telur...5 minit..10 minit...30 minit...pergh..sumpah krem tangan aku pukul benda ni..tapi tak jadi macam cream pon! cair jek lagi...aku pun dapat 1 idea..nak masukkan bahan ni dalam blender..kalau gune blender mesti cepat jadi kembang kan kan kan...tapi...baru aku dapat tahu, getah kat bawah blender tu mama tak ganti lagi..aku dah buntu gile dah..tak kan nak pukul guna tangan...lenguh lah! aku pun dapat la idea lagi..aku tak tahu la mana datang idea-idea aku ni..aku pun pergi lah pinjam blender kat jiran sebelah..hahahaa...

blender punye blender...dah dekat 30 mint blender..aku dah hilang mood dah..pehal tak menjadi-jadi lagi..rosak jugak blender orang ni kang..aku rasa la...gula tak banyak kot...aku pun tambah bersudu-sudu gula...memang tak menjadi langsung..tetap cair!! aku pun dah fadeup..aku pukul guna tangan sendiri...lalalalala~
lepas aku rasa macam dah nak jadi cream..*aku rasa la..sebab dah fadeup sangat..padahal cair lagi..
aku pun letak la bahan-bahan lain..padahal tak boleh letak sebelum dia jadi kilat..tapi aku ada imaginasi yang menarik..aku rasa, tak kilat sangat pun jadi jugak la kot..(kot laaaa) *hari ni aku banyak maen rasa...huhu

lepas letak dalam oven..aku pun rasa FUUHHH..legeeeee...hope jadi lah...(nak sedapkan hati)
pavlova ni kena bakar selama 1 jam..tapi tak sampai 30minit..adik aku dah menjerit..ada bau lain..aku tengok la dalam oven...perghh...aku tak sangka jadi macam ni ending dia.......................


sumpah aku tak sangka...sungguh dasyat pavlova aku ni....
dengan rasa geram..aku terus renyuk bendalah ni..sumbat dalam tong sampah!
sebelum masuk dalam tong sampah..aku ada rasa sikit...MANISNYA!!!!
*sebab tambah gula kastar banyak tadi

**i need bake class!!

4 comments:

  1. Erny, egg whites dan gula castor tak boleh dipukul guna blender. kena guna mixer juga. sebab egg whites ni delicate sikit.

    takpe, buat pavlova ni tak perlukan baking class. senang je buat dia. cuma mungkin awak punya tak jadi sebab meringue (adunan putih telur+gula castor+cuka+cornflour) tu tak menjadi.

    teruskan usaha

    ReplyDelete
  2. baik auntie Liz..nanti erny try lagi...:) TQ :D

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Dah baca entri? Lepas tu komen la banyak-banyak!