Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Home About Me Beauty Travel Pet Recipe

16 April 2013

Ayam Masak Merah Kasih Murni



Aku paling suka masak lauk yang menggunakan ayam. sebab? Sebab aku tak makan ikan.. kalau aku makan ikan, for sure aku akan muntah loya2.. ikan bilis boleh la. kalau aku makan ikan, dan aku tak muntah. aku bangga dengan diri sendiri sebab aku berjaya tahan! haha..

aku pernah masak ayam masak merah ni dekat rumah orang. terkurang bahan, terlebih bahan tu memang salah aku lah kan..tu yang kadang2 rasa macam tak cukup bahan je.. mihmihmih.. hokeh! pesanan aku. walau main campak2 masak. tapi jangan ada yang bahan penting lupa nak masuk. nanti tak da rasa.. huhu..



nah! gambar ni untuk menambah selerakan dan tambah semangat korang nak masak ayam masak merah ni.. mihmihmih...


Bahan A:

1 ekor ayam *bahan wajib!*
1 labu bawang besar *dipotong gelang*
2 sudu makan sos tomato
minyak masak
garam *secukup rasa*
gula *secukup rasa*
serbuk kunyit

Bahan B (dikisar):

15 tangkai cili kering
2 inci halia *tapi aku lagi suka halia banyak2*
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 batang serai
4 biji tomatao

Cara membuat:

1) Ayam dipotong dan dibersihkan dengan selawat ke atas Nabi..Kemudian gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng ayam letak di tepi
2) Panaskan minyak tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing. *aku paling suka menumis.bau die sedap*
3)Masukkan ayam, sos tomato, bawang besar, garam, gula. Kalau nak letak cili bo/kisar pun tak pe. tapi masakkan dulu cili tu. baru letak ayam dan sewaktu dengannya*
4) Gaulkan sehingga sebati. Sehingga menggelegak. *betul ke aku eje ni?*
5) Hidangkan dalam pinggan.


sure jadi. kalau rasa tu ade terkurang terlebih. pandai2 la adjust. korang kan terer.. hihi



notakakicomel: aku selalu masak ayam masak merah sebab ni feberete aku. so sape jadi husband aku, ni pesanan daripada penaja "seminggu 5 kali eh bang, saya masak lauk ni. boleh?" heheh

1 comment:

Assalamualaikum.. Dah baca entri? Lepas tu komen la banyak-banyak!