Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Home About Me Beauty Travel Pet Recipe

16 April 2013

Biskut chocolate chip Famous Amos



Wawawa.. baru tinggalkan kejap lappy ni, dah dapat request kat page nak resipi biskut2, cake2.. ok. InsyaAllah aku akan post. tapi satu2 dulu eh eh eh :)

hari tu adik aku ajak buat biskut famos amos. wow! tetiba lapar pulak walau dah telan 2 pinggan.. aku suka sangat biskut2 benda2 manis ni. kalau beli tu sedap tu sedap la. tapi mahal tu tak yah citer lah kan. buat sendiri baru puas. rajin tak rajin je lah kan kan kan..




aku tak sempat nak snap gambar satu2 step by step.. snap yang dah siap je.. tu pun dalam loyang. tak pe la eh . kalau kitorang buat resipi ni tak de snap gambar satu2. mesti korang pun boleh buat kan kan kan.. :)

Bahan yang perlu diayak:

2 1/4 cawan tepung
3 sudu kecil serbuk koko
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecul soda bikarbonat
2 sudu besar susu tepung
secubit garam


Bahan2 lain:

250 gm mentega *suhu bilik*
150 gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
1 cawan coklat cip
100 gm kekacang *hazelnut*

**coklat M & M

Cara2:

1) Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
2) Masukkan kuning telur dan pukul rata.
3) Masukkan bahan2 yang diayak dan kacau dengan tangan/spatula
4) Masuukan coklat cip dan kacang
5) Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang digilis mentega/dialas dengan kertas minyak. Cucukkan coklat M & M di atas adunan.
6) Bakar pada suhu 160c selama 15-25minit
7) Sejukkan biskut dalam 5 minit baru dipindahkan ke dalam bekas



notakakicomel: sangat sedap dan rangup! :)

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum.. Dah baca entri? Lepas tu komen la banyak-banyak!