Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Home About Me Beauty Travel Pet Recipe

15 September 2012

before you judge me , make sure you are perfect enough

Bismillahhirrahmanirrahim....
"saat orang lain bicara buruk mengenai kita, padahal kita tidak pernak mengusik kehidupan mereka, itu adalah tanda bahawa kehidupan kita sebenarnya LEBIH INDAH dari mereka..."
statement di atas aku rasa sudah cukup difahami dan tidaklah perlu untuk aku menjelaskan.. jelas..


pernah tak lalui situasi macam ni? Ahhaa.. aku dah lali dengan semua ini..tapi aku nak jelaskan sedikit perkara tersebut sekian sekian sekian...dan apa yang aku nak jelaskan ni atas pandangan aku seorang insan yang serba serbi kekurangan..


apa itu etika komunikasi dalam Islam yang berteraskan akidah mesti mencerminkan akhlak mulia dan berhati-hati menjaga lidah kerana kata-kata lebih tajam dari sebilah pedang. ada 5 saranan etika dalam Al-Quran antaranya Qaulan Maisura iaitu ucapan yang menyenangkan hati, layak dan baik untuk dibicarakan serta mudah dimengerti. Sentiasa berbuat dan membantu mereka yang memohon pertolongan. Jika permintaan itu tidak dapat dipenuhi, hendaklah ditolak dengan baik dan tidak membuat mereka kecewa. sebagai contoh kita memperkecil-kecilkan orang bukan Islam. Dia hanya bertanya mengenai Islam.. Kalian haruslah menjawab soalannya bukan memperkecil-kecilkannya memandangkan dia bukan Islam..bagi kalian dia tak layak dan masih jauh lagi untuk mengenal Islam dan terus kalian mencacinya.. soalan aku, macam mana dia nak dekatkan diri dia dengan Islam apabila awal-awal lagi kita dah tunjuk sikap macam tu?

Samalah juga dengan apa yang aku nak sampaikan di sini.. kita lihat status-status FB seseorang penuh dengan dakwah-dakwah indah yang mendekatkan kita dengan akhlak Islam dan Islam... dan sedar atau tidak, mesti ada punya fikiran yang mengatakan, "tak payah nak tunjuk baik dekat FB tapi hakikatnya kau tu tak baik....HIPOKRIT".. lebih-lebih lagi kalau tuan punya status itu tidak bertudung, atau orang yang selalu buat salah di mata orang lain.. mesti ada kata cacian yang tidak menyenangkan..

Sedar atau tidak, tindakan seperti itu bukan mendekatkan kita dari kebaikan tapi menjauhkan lagi dari kebaikan..Apalah salahnya kita ambil iktibar dari dakwah tersebut dan kenapa nak kondem siapa tuan punya status? adakah anda terasa dengans status tersebut kerana kena pada batang hidung anda? atau anda rasa anda dan cukup bagus dari tuan punya status?


Kenapa ada berfikiran seperti itu? Terfikirkah kita, kadang-kadang status macam tu lah akan menyedarkan kita semua dan sedar atau tidak status dakwah begitu boleh membawa perubahan diri tuan punya status berubah ke arah kebaikkan..yang tidak bertudung ke arah bertudung. yang tak baik ke arah kehidupan berteraskan ajaran Islam. Kenapa kita tak menyokong saudara sendiri untuk ke arah kebaikkan dan sama-sama ke Jannah nanti? 

Kenapa nak menghalang niat seseorang untuk berubah? Perubahan bukan dapat dilhat 2 3 jam selepas itu. Perubahan makan masa berbulan, berhari mahupun bertahun. Hari-hari air menitis ke batu, batu akan berlekuk juga, apatah lagi hati manusia yang dicipta punya kelembutan...Oleh itu sokonglah perubahan ke arah kebaikkan bukan memperkecilkan apa yang dilakukan..Setiap manusia ingin berubah ke arah kebaikkan supaya hidup diberkatiNya dan sisa-sisa kehidupan tidak di sia-siakan..

Jangan ingat anda memperkecilkan orang lain anda sudah cukup baik.. tapi sebenarnya, orang yang anda tegurlah yang jauh lebih baik dari anda..dia berubah ke arah kebaikkan, anda berubah ke arah keburukkan.. KAN??

selalulah berfikiran positif.. sentiasa muhasabah diri.. aku bukanlah sudah cukup baik mahupun sempurna untuk menegur kesalahan orang lain, aku juga punya kekurangan dan aku juga sedang belajar berubah ke arah kebaikkan..insyaAllah.."APALAH SANGAT PANDANGAN MANUSIA KALAU NAK DIBANDINGKAN DENGAN PANDANGAN ALLAH"


Wallahualam....

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum.. Dah baca entri? Lepas tu komen la banyak-banyak!