Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Home About Me Beauty Travel Pet Recipe

23 September 2013

Kuey Teow Ladna the making of


tengah2 study week la ni makin memuncak nak masak macam2. yelah. dah nak habis Dip. dah tak leh nak manja2 dengan housemate. sobss sobss.. 

petang ni nak buat Kuew Teow Ladna. senang je la haii




ok. bahan2 yang kena ada is

1 bungkus kuey teow.
minyak sikit
4 ulas bawang putih. (lenyek kan je. tak yah potong)
4 biji bili api (pun lenyek kan jugak)
3 cawan air
1 kiub ayam (nak lagi meledot letak 2 kiub)
ayam/daging/udang/sotong
sayu2n/kubis/karet
2 sudu besar sos tiram
bancuhan tepung jagung



cara2 nya~




gaulkan kuey teow dengan kicap. perap selama 5 minit.
lepas tu goreng kuey teow dalam non-stick pan. tak yah letak minyak pun. Lepas tu angkat.






Masukkan minyak dan tumiskan bawang putih dengan cili api.





Masukkan air dan kiub ayam.
Dah melegak letak ayam/ udang/sotong dll.
Masukkan sayur2n.
Letak sos tiram. kalau tak masin jugak letak garam. tapi 2 sudu sos tiram dah ok .
Masukkan bancuhan tepung jagung. Kalau nak pekat lagi kuah, letak la bancuhan banyak2.





siap kuey teow ladna anak dara. hahaha. tak susah pun. sonang la ehhh.. 





notakakicomel: minggu ni nak buat karipap pulak :P

8 comments:

  1. untuk abg mn? mai la dtg hantar kt rumah ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. meh le sini haa. bukan jauh pun :)

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. untung awak boleh masak, kita dalam bilik kat kolej tak ada periuk belanga.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. masa erny kat kolej dulu. erny bawak je periuk belanga. masak je secara haram. asal perut kenyang. hahaha lolz

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. kang kalau abg dtg erny kena suapkn! hahahaha *mood nakal*

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeii.. dah besar gedabak pun nak bersuap lagiii.. eeiiiiiiiiii

      Delete

Assalamualaikum.. Dah baca entri? Lepas tu komen la banyak-banyak!