Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Home About Me Beauty Travel Pet Recipe

9 June 2014

saya turun 9kg.. tapi jangan ikut cara saya..



Dah lama rasanya tak update blog. buzy memanjang. *konon*. tiba2 rasa nak update blog salah satu sebab ramai yang nak kurus punye pasal. buat macam2. tapi tak kurus2. mungkin cara salah. mungkin sebab lain. cek balik. aku nak cerita pulak pengalaman aku yang pernah berat 60kg. scary ohkay. scary~

of kos yes perempuan mana yang tak scary berat 60kg tapi tak lagi kawen pun beranak ape ntah lagi. Oh Tuhan.. berilah bakal imam aku yang terima seadanya.. amin.. bila pakai tudung. nak tutup pipi gebu tu , alahai.. selalu jeles orang yang kurus. pakai tudung apa2 je tak pa. still cantik. selalu rasa diri tak cantik.hoho..

sekitar 2011-2012


macam2 beli untuk buang lemak. beli lotion Fe*****. so far so good. turun 2 3kg. nampak la. *sebab ada ukur pinggang peha etc .* gigihkan? tapi still tak puas hati. sampai 1 tahap. ade dengar kawan2 yang drastik gilo nampak kurusnya. pergi bisik2 tanya dia. ada makan ubat apa2 ke?? ada! haa.. dari situlah bermulanya kisah itu bermula.. -,-












lepas dapat tahu ubat sekian sekian sekian. terus pembeli on9 tegar ni membeli lah barang tersebut.. lepas baca arahan pantang larang. rasa boleh buat. ok set! beli terus. rupa2nya ubat tu tengah hot masa tu.  3 4 hari sampailah barang tersebut. janji iklan dalam masa 2 minggu boleh kurus.

pantangnya tak boleh minum kopi,aisr soya, susu, makan 30 minit before breakfast then apa lagi eh. lupa. tapi bila makan, selera makan kurang. tak rasa lapar pun. in 2 weeks. turun 7kg terus! *dekat rumah memang ada penimbang* woh!! sapa tak excitedkan?? teruskan makan ubat tersebut sampai habis around 1 month! gigih gile masa tu. Allhamdulillah. turun sampai pernah dapat 48kg dalam 1 bulan. tapi naik balik maintain 49kg. 




memang tak nafikan. memang ramai tegur dah kurus. aku pun rasa macam tu. sebab pakai baju pun nampak rasa selesa tak ketat bahagian tertentu. dah dapat berat yang kite nak. so stop terus makan ubat tu. just maintain jaga makan.












nak di jadikan cerita. tengah boring2 satu hari tu. belek2 balik testimoni pengguna ubat kurus yang aku pernah makan sebelum ni. bila tengok balik satu persatu. banyak komen. die tak ada perbahan sangat pun. ada yang buang air besar sampai berdarah-darah. ada pulak komplen tunang dia meninggal masa beberapa hari nak nikah sebab makan ubat tu untuk majlis kawen die. disebabkan pembuluh darah tersumbat. mungkin dia langgar pantang larang atau tak makan lagsung. sebab ubat tu kena makan juga walau tak rasa nak makan. atau ada sebab lain. tak tahu. umph! aku.. aku... aku rasa masa tu. lepas ni aku mati ke??LOL

tapi Allhamdulillah diberi umur yang panjang. mungkin Allah  nak ingatkan aku. jangan tolak apa yang aku ada. terima seadanya. cantik tak cantik tu belakang cerita. syukur itu penting. ya! penting!

after that day, aku dah still maintain berat. tapi dah tak amalkan benda2 mengarut macam tu. hoho.. jaga pemakanan. jogging. jangan nak cepat kurus tapi merana diri. jangan ohkay. so nak bagi pesana, janganlah sesekali nak try2 makan ubat kurus. bahaya ohkay! aku ni kira bernasib baik diberi umur yang panjang. banyak lagi cara nak kurus. makan Shaklee ke..kan... hehehe.. *saje nak promo* tapi janganlah libatkan diri dalam bende merepek gini. hoho..

rasanya dah nampak mesej yang nak disampaikan kan?? ok bye.



notakakicomel: saya kuat makan.

2 comments:

  1. Herbalife. Cuma kene consistent.:)

    ReplyDelete
  2. Erny dah kurus lah. Nak kurus ape lagi. Hihi :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Dah baca entri? Lepas tu komen la banyak-banyak!