Sepetang bersama Puding Karamel Gula Hangus
Buat karamel ni giler senang sebab tak yah banyak sangat bahan. ce tinjau kat dapur. konform bahan2 semua dah ada. tinggal nak buat dengan tahap kerajinan tu ada sikit dah boleh dahh.. hehee
tak sempat pulak nak letak gambar. dah tinggal sipi2 baru teringat nak snap gambar nak masuk dalam blog. alah. tak pe lah. lain kali kalau aku buat lagi aku letak kat sini. tapi nak share resipi dulu.. mihmihmih
Bahan A (karamel):
3 sudu makan gula halus
3 sudu makan air
Bahan B (puding):
1 tin susu pekat (400ml)
2 cawan air
5 biji telur
1 sudu esen vanilla
2 sudu makan tepung jagung
Cara2 membuat:
1) Cairkan gula dan air sehingga pekat (karamel) *guna non-stick pan* tuang dalam loyang.
2) Masukkan semua bahan2 puding dan gaul rata.
3) Masukkan ke dalam loyang yang berisis karamel tadi.
4 ) Kukus selama 40 minit. Sejuk kan semalaman.
5) Terbalikkan perlahan2 ke dalam mangkuk. Hidang dan hiaskan dengan buah2an koktel.
notakakicomel: ni sangat manis bagi aku. so sesekali nak buat tu boleh la.. hehehe
hohoho dan sedap dimakan bila diletak dalam peti ais ^^
ReplyDeleteyup! letak dlam peti ais lagi syok makan :P
ReplyDelete